cart
Hartenwerk - coaching voor harde werkers

Steviger

“Iets is er veranderd. Van binnen. Het voelt steviger.” Zegt ze, terwijl ze terugblikt op haar traject bij mij.

“Ik merk dat ik anders over mezelf denk en voel. Dat ik mezelf niet meer zo klein maak. En mezelf niet meer zo kritisch toespreek of op de rem zet. Soms plopt het nog wel eens op, maar dan zijn die gedachten niet meer zo sterk. Of ik kan ze makkelijker aan. Ik laat me er niet meer zo door leiden.”

“En nee, het is geen truukje. Het is iets van binnen dat sterker geworden is. Alsof ik nu makkelijk kan denken: ik kan het, ik ben het waard, ik ben leuk, houd rekening met me!”

Zo. Dat was gezegd. We ronden het gesprek af. Het is de laatste sessie. Het afgelopen najaar heb ik haar 5 keer gezien. En ze zit er nu anders bij. Blijer. Steviger. Meer zelfvertrouwen.

Hoe kan dat nou? Wat gebeurt er nou waardoor iemand zich steviger gaat voelen? Daar wil ik wel iets over schrijven. Omdat ik blij en verwonderd ben dat je kan veranderen. En dat je gedachtes waarmee je jezelf kleiner maakt en afkeurt, toch kan ombuigen en naar de achtergrond kan sturen.

Wat ik bij deze vrouw deed was haar aanmoedigen om rustig naar zichzelf te kijken. Naar stukken waarin ze moeite ervaart of zichzelf zo tegenkomt. Of waarin ze zichzelf zo op zit te jagen of af te keuren. Ik vraag naar details. En ze merkt dat ik zonder oordeel luister. Dat stelt haar gerust. En het helpt haar om verder te verkennen. Niks is gek. En zo nemen we steeds meer stukjes onder de loep en geven het ruimte.

En terwijl ik naar haar luister, luistert zij zelf mee. En beetje bij beetje neemt zij zichzelf aan. Ze wordt rustiger over zichzelf. Ze ziet nu beter wat zich allemaal bij haar van binnen afspeelt. En ze krijgt meer begrip, meer compassie voor wie ze is. En bijna automatisch voelt ze meer drang om zichzelf te steunen. En om zich te laten horen. Dus dat gaat ze doen. Het begint met “proberen”. En dat valt eigenlijk reuze mee. Van elke probeer-actie groeit haar zelfvertrouwen. En voelt ze zich trots op wat ze durft en doet. En hoe vaker ze dat doet, hoe gewoner en gemakkelijker het wordt.

Het is heerlijk om je wat steviger te voelen!

Nog geen reacties.

Reageer op dit bericht