cart
Hartenwerk - coaching voor harde werkers

Onaardige kant in jezelf

Vandaag is het weer tijd om wat te vertellen over de onaardige kant in jezelf. Ik heb er al vaker wat over geschreven, maar vandaag doe ik het gewoon nog een keer.
 
Wat doet de onaardige kant in jezelf zoal?
Die springt op als je ‘stomme’ dingen doet. Als je je vergist, als je twijfelt, als je het niet goed weet of als je onhandig boos wordt… Momenten dus waar je zelf van baalt.
 
Dat is nou precies het moment dat die onaardige kant opspringt. Die maakt het alleen nog erger. Die onaardige kant zorgt ervoor dat alles wat je over jezelf denkt voor eeuwig en altijd niet meer goed komt. Die zegt tegen je: “Nee he, jij ook altijd met je getwijfel, het komt nooit goed met jou! En nee, je bent ook echt waardeloos als moeder. En als partner. En eigenlijk ook als coach of wat dan ook.”
 
Je ziet het: die onaardige kant trekt je behoorlijk diep de modder in. Juist omdat de uitspraken radicaal, blijvend en voor altijd zijn. Ze laten niks van je heel.
 
Wat kun je nou het beste doen als je merkt dat die onaardige kant opspeelt?
 
Een goeie vraag. Allereerst: Het helpt al dat je weet dat die onaardigerd actief is. Die beul. Jaag hem weg. Zeg dat hij een ander keer kan terugkomen (dat zeg je dan wel, maar een volgende keer jaag je hem gewoon weer weg!). En, wees aardig naar jezelf. Spreek jezelf toe met bemoedigende woorden. Zoiets van: Je mág twijfelen en onhandig boos worden en stomme dingen zeggen. Je mag gedoe veroorzaken. Niks aan de hand. Dit gaat echt weer over. Je bent meer dan dat. En de wereld vergaat niet.
 
Ten minste…niet door jouw handelen. Echt niet.
 
Drink thee. Neemt een stuk chocola. En blijf nog even zitten.

Nog geen reacties.

Reacties zijn gesloten.