cart
Hartenwerk - coaching voor harde werkers

Kwetsbare dingen delen met anderen

Vorige week deed ik belijdenis. Dat is een moment dat je kiest voor een leven met God en dat je het ook actief kenbaar maakt naar anderen. Gezien mijn achtergrond is dat een bijzondere stap. Want als jonge puber zette ik me al af tegen de kerk. En, ook al ben ik als baby gedoopt, ik heb niet het idee dat ik ooit eerder in God geloofd heb. En tóch is het tij gekeerd.

Nu is geloof heel persoonlijk. Het is voor niemand hetzelfde. En iedereen beleeft geloof anders. Ook mensen die niet geloven. Maar wat ik vooral merkte hoe spannend het is om over je geloof te praten. Zeker als het pril is. Het is iets dat zich van binnen ontwikkeld en waar je niet altijd woorden voor kan vinden. En, ik voel me er kwetsbaar in.

De moeite die ik zelf heb ervaren om vrij over “mijn geloof” te praten heeft me wel aan het denken gezet. Waarom houden we gevoeligheden liever voor ons zelf? Waarom trekken we zo’n muur op en trekken we ons terug als het gaan om delen van dingen die ons raken? Het lijkt er in ieder geval op dat we beter af zijn als we dit stuk goed beschermen en vooral niet teveel delen met anderen. Niks vertellen lijkt namelijk heel veilig en rustig. Geen gedoe.

Nu is er één ding waar ik een groot voorstander van ben, namelijk: jezelf uitspreken. Hoe spannend en ongemakkelijk het soms ook is. Want dat is dé manier om aan jezelf tegemoet te komen, om te leven en om jezelf te zijn. Wanneer je praat over dat wat je raakt, dan ben je trouw aan jezelf. En je geeft de ander de kans om met je mee te kijken. Om jou te kunnen begrijpen. En wat dát teweeg brengt, dat kun je niet weten. Dat maakt het ook zo spannend. Maar als je niks vertelt, kun je ook niet dichter bij elkaar komen. Dus het begint allemaal bij het openzetten van je eigen deur.

Ik kan het je aanraden.

 

2 reacties

 1. Hoi Raymonde,

  Wat ontzettend dapper van je. Voor jezelf kiezen en je kwetsbaar opstellen. Ik ben al een tijdje bezig om mezelf te leren kennen en lief te zijn voor mezelf, wat moeilijk is dat. Ik kan genieten van gesprekken met mensen dat verder gaat dan alleen over het weer etc., maar over het geloof praten is voor mij ook zo moeilijk, zeker als het met personen gaat die niet geloven.

  Ik vind je website super interessant. Ik heb me aangemeld voor je nieuwsbrief.
  Heel veel succes met het voetbal in het dameselftal, bij CSW(denk ik).

  lieve groet

  Tilly Snaterse-Bon

 2. Raymonde,
  Wat een fijn je ontmoet te hebben,aan de “AANSCHUIFTAFEL”.
  Ik wens alle goeds en wijsheid,bij alles wat je doet.
  Groetjes,Jet

Reageer op dit bericht