cart
Hartenwerk - coaching voor harde werkers

Angst om je uit te spreken

Hij is super vriendelijk en doet op het werk erg z’n best. Als collega’s lomp of bot doen zou hij iets willen zeggen, maar hij doet het niet. Hij wil geen gedoe. Hij voelt zich steeds ongelukkiger.

“Waar heb je het meeste last van?” vraag ik. “Dat ik niet zeg wat ik wil zeggen.” En als ik vraag wat hij daarbij voelt, dan is het: angst.

Op dit gevoel gaan we IEMT-en. IEMT is een techniek die werkt met oogbewegingen en herinneringen. Door aan een herinnering (waar emotie op zit) te denken en oogbewegingen te maken, zakt de emotionele lading. Maar om blijvend effect te krijgen, dien je de herinnering op te sporen wanneer dit gevoel voor het eerst gevoeld is. Je pakt de onderste steen. Want deze ervaring is bepalend. Indringende ervaringen hebben heel vaak een blijvende impact. Bij alle situaties die er maar enigszins op lijken gaat dit gevoel weer ‘aan’.

We zoemen in op deze angst. Wat is de eerste keer dat je dit gevoeld hebt? We komen uit bij een voorval van toen hij 9 of 10 jaar was. Een situatie waarin hij ontzettend bang was. Hij krijgt de instructie: houd deze herinnering vast en volg met je ogen de rode stip. Ik heb een rare stok met een rode bol eraan. In corona-tijd helpt deze stok me om meer afstand te houden tijdens de behandeling. En dat werkt prima!

Na nog geen 90 seconden is de lading, die op deze herinnering zat, weg. Hij is verbaasd. Verbaasd dat het heftige gevoel weg is. Verbaasd dat deze herinnering opkwam. Als we doorpraten over de herinnering kijkt hij er met andere ogen naar. Hij ziet het grotere geheel. En als ik hem opnieuw vraag of hij dat oude gevoel nog kan voelen, dan lukt dat niet.

Hij zit er ontspannen bij. De komende tijd kunnen we mooi zien hoe de behandeling doorwerkt. En hoe het hem helpt om ‘zichzelf uitspreken’.

Het blijft bijzonder hoe je met IEMT in een korte tijd de angel eruit kan halen!

Nog geen reacties.

Reacties zijn gesloten.