cart
Hartenwerk - coaching voor harde werkers

Zo’n gesprek dat je nooit meer vergeet

Ken je dat? Dat je iemand spreekt en dat je iets hoort wat je daarna NOOIT meer vergeet? Iets wat je leven verandert. Wat invloed heeft. Wat je nooit meer van je netvlies krijgt. En met je meegaat.

Als ik terugdenk aan die momenten (en dat zijn er wel een paar) dan zie ik ze nog precies voor me. Ik weet hoe ik zat. Ik weet de plek. En…ik weet wat er gezegd werd.

Een boodschap die waarheid is. Die helemaal klopt en die op dat moment in jou iets verschuift. Soms is het nieuw en verrast het je. Maar soms is het het laatste duwtje in je rug. En hoor je iets wat je als wist maar nog niet durfde.

Mijn eerste echte ervaring met ‘een boodschap van waarheid’ was toen ik 16 was. Ik had een gesprekje met een moeder op school waarin zij mij vertelde over haar vak als psycholoog. Direct bij dat gesprek sloeg er bij mij van binnen iets aan. En vanaf dat moment wist het: dát wil ik. Dát werk wil ik doen.

Later, toen ik 25 was, heb ik het nog een keer gehad. Een gesprek van waarheid. Een gesprek dat mij wakkerschudde in de liefde. Gek hoe ik al tijden aan mezelf voorbij kon gaan. En dat die ene persoon de vinger op de juiste plek legde. Hij sprak voor mij waarheid die ik niet meer kon vergeten. Nooit meer. Dat gesprek ging over eerlijkheid naar jezelf. Onder ogen zien wat je jezelf aandoet én wat je het waard bent om zorgvuldig mee om te gaan.

En als je eerlijk en zorgvuldig met jezelf omgaat, moet je soms andere keuzes maken. Moet je consquenties onder ogen zien. En aan het roer draaien.

Dat kan gaan over je relatie of over je werk. Of over hoe je bijvoorbeeld met je kind omgaat of vrije tijd of met je geloof. Ben je er helemaal met je hart bij? Doe je dingen met aandacht of uit gewoonte?

Woorden van waarheid.

Wanneer heb jij ze gehoord? Woorden die waarheid voor jou waren. Die je niet vergeet. Wat was het? Wat heb je precies gehoord?

En. Wat heb je er mee gedaan? En wat zou je nu, op dit moment, mee kunnen? Waarheid vergaat niet. Ze doet er nog steeds toe. Dat geloof ik. Het is een kompas voor je leven. Het enige wat je moet doen, is opnieuw luisteren en de tijd nemen om bij die boodschap stil te staan.

Ben benieuwd.

 

Raymonde van Zijl is coach & schrijver & illustrator. En zij helpt mensen om aardiger naar zichzelf te zijn.

Nog geen reacties.

Reacties zijn gesloten.